Firefly Close up of a glass of water against a gold-orange background 91787

De CrossFit Open, dat wordt zweten!

Wie zweet moet water drinken, toch? Absoluut, maar daar schuilt veel meer achter. Bij overmatig zweten verlies je niet alleen water, maar ook elektrolyten. Deze essentiële mineralen zijn van vitaal belang voor een optimale werking van je lichaam en spieren. Zelfs een vochtverlies van 2 en 4% kan al gevolgen hebben voor je prestaties. (bron). 

Wat doe je wanneer?

Pre-Workout

Een goede start voor elke atleet is om elke ochtend direct een groot glas water met een snufje zout of elektrolyten te drinken (dit vormt de basis voor elke atleet.) 's Nachts verlies je aanzienlijke hoeveelheden vocht, vooral als je in een kamer met droge lucht slaapt, waardoor je mogelijk licht uitgedroogd wakker wordt.

Onder sporters wordt vaak gezegd: 'We eten ons vocht'. Groenten en fruit zijn inderdaad zeer vochtrijk, wat zeker helpt, maar het is niet voldoende. (bron). Wacht het eerste uur van de dag nog even voordat je aan je koffie begint. Let er daarnaast ook op dat je niet vlak voor een WOD buitensporig veel drinkt, vooral niet als je geen dorst hebt, omdat dit juist averechts kan werken.

Tijdens de Workout (Intra Workout )

Als je goed gehydrateerd bent, is het niet nodig om te drinken tijdens een workout die korter duurt dan 45 minuten. Echter, bij langdurige workouts of bij opeenvolgende sportmomenten wordt hydratatie tijdens de workout wel belangrijk. 

Hoewel er veel drankjes beschikbaar zijn met toevoegingen voor tijdens de workout, is het raadzaam om niet toe te geven aan onnodige termen en toevoegingen. Een lichtzoete 'isotone' drank die licht op de maag ligt, is alles wat je nodig hebt. Het doel is om gemakkelijk opneembare koolhydraten en elektrolyten te consumeren om goed gehydrateerd te blijven. Vitamines en eiwitten dien je vooraf al te hebben ingenomen; tijdens het sporten is dit niet nodig. 

Post Workout

Het is vooral belangrijk om na je workout voldoende rust te nemen en je lichaam de nodige brandstof te geven om te herstellen. Water en gezonde voeding spelen een sleutelrol tijdens het trainen. Wil je dezelfde dag (binnen twee uur) opnieuw gaan sporten? Zorg er dan voor dat je gemakkelijk verteerbare koolhydraten via voeding of drank binnenkrijgt, zodat je voldoende energie hebt voor de volgende workout. Het is echter belangrijk dat het snel verteert en je er dus niet te veel van consumeert, aangezien dit nadelig kan zijn voor je workout. Een maaltijd met minder vet wordt in dit geval aanbevolen. 

Get ready for the Open!

Start elke dag met slim hydrateren en laat je koffie het eerste uur van de dag even staan. Drink ook goed na je workout en dan heb je vrijwel niks tot weinig nodig tijdens de WOD. Zo heb je maximale focus op je prestaties! Begin hier ook mee ruim voor het Open mocht je dit nog niet op deze manier doen, zo is het geen shock voor je lichaam en ben je er al aan gewend.

Wil je meer weten over hoe je gezond kan eten? Binnenkort volgt hier ook weer een blog over. Blijf op de hoogte en volg ons op Instagram en Facebook voor meer informatie hierover!

Veelgestelde vragen

In principe niet! Als je gedurende de dag voldoende eet en drinkt, is dit niet echt noodzakelijk.

Als je het doet, doe het dan het liefst voor je workout. Aangezien het gemiddeld 45 minuten duurt voordat cafeïne een piekconcentratie in je bloed bereikt. Wees echter voorzichtig, omdat je darmen hier mogelijk sterk op reageren.

Dit zal voor een hoop mensen zo zijn! Na de workout kan het vaak geen kwaad, maar houd in gedachten dat je na het sporten bij voorkeur iets neemt dat ontspannend en herstellend is voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan onze heerlijke eitwitshakes verkrijgbaar in het reCOFFEEry cafe!

Een droge mond duidt niet per se op een vocht of elektrolyten tekort. Het kan zijn dat je te veel door je mond ademt, vooral in droge en vaak te koude lucht. Dit kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en de mond tijdens een sprint WOD. De oplossing is om meer door je neus te ademen om dit te kunnen voorkomen.

Voor optimaal herstel en het beste uit je workout te halen, word het sterk afgeraden. Het is het beste om ten minste 1 dag voor je workout geen alcohol te drinken.

Als je weinig zweet, is de hoeveelheid die je moet drinken en de benodigde hoeveelheid zout individueel verschillend, omdat de mate van zweten varieert per persoon. Het wordt echter wel aangeraden om in je ochtendroutine een groot glas water met mineraalzout te drinken.

Natuurlijk (zee-)zout bevat elektrolyten, zoals Keltisch of Himalaya zout. Gewoon keukenzout bevat veel minder van deze mineralen.
Deze mineralen zijn belangrijk voor de elektrolytenbalans in je lichaam. Er zijn veel alternatieven voor zout die ook lekkerder kunnen smaken, maar het is niet per se noodzakelijk.

Dit komt vaak doordat je tijdens het slapen door je mond ademt, terwijl je mond eigenlijk niet voor dat doel gemaakt is. Je neus daarentegen, heeft haartjes die stof en vuil tegenhouden, en de langere luchtweg is speciaal ontworpen om lucht te bevochtigen. Als je jezelf aanleert om 's nacht door je neus te ademen, kan dit aanzienlijke positieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van je slaap.

Denk aan dorst, een droge mond en tong, hoofdpijn en duizeligheid, verstopping of plotseling verminderde transpiratie tijdens een workout, evenals weinig tot geen plassen, mogelijk gecombineerd met een donkere kleur urine.

Neem eerst een ademteug en neem dan pas een slok.

Het beste is om 3 tot 5 keer per dag bulkdrinken, op het juiste moment geeft dat je lichaam meer rust om dit te verwerken. Begin bijvoorbeeld als je wakker wordt hiermee, drink door totdat je echt genoeg hebt gehad. Het is hiermee vooral belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam, drink in dit geval wanneer je écht dorst hebt en tot je helemaal verzadigd bent.

Ruben de Vries

Ruben de Vries

Coach & personal training